Husbil: Dethleffs Advantage T 7051 EB

Publicerad: 2016-05-10   Uppdaterad: 2023-04-18

När tyska Dethleffs samarbetar med svenska värmesystemtillverkaren Alde blir resultatet en husbil för alla årstider, som har en hel del fördelar. Hämtar ut en silvergrå Dethleffs Advantage T 7051 EB och det visar sig vara en husbil som trots sin kulör är allt annat än trist och grå. Just den här modellen, och lillasystern T/I...

När tyska Dethleffs samarbetar med svenska värmesystemtillverkaren Alde blir resultatet en husbil för alla årstider, som har en hel del fördelar.

Hämtar ut en silvergrå Dethleffs Advantage T 7051 EB och det visar sig vara en husbil som trots sin kulör är allt annat än trist och grå. Just den här modellen, och lillasystern T/I 6611, finns i tre olika utföranden. Låg bädd (som finns på den tyska marknaden), hög bädd (ett tillval med 115 centimeters garagehöjd utan överskåp) samt den vi fick stifta bekantskap med – mellanhög bädd med 95 centimeters garagehöjd och överskåp runtom.

Det är glashalt på vägarna och vi får ta det försiktigt på vägarna. Att säga att vi känner av de 180 hästkrafterna under huven vore en lögn, då vi bara utnyttjar en bråkdel av dem. Att trycka extra hårt på högra pedalen hade varit en dödssynd en dag som denna. Så vi nöjer oss med vetskapen att kraften finns där. I stället fanns det annat att glädjas åt vid ratten. Ur säkerhetsaspekt är esp (antisladd), asr (antispinn), ebt (elektronisk bromskraftfördelning) och hill holder (hindrar fordonet från att rulla bakåt vid kraftig lutning) fenomenala uppfinningar. Fast nu var det inte just dessa detaljer vi var ute efter, utan komforten. Här pratar vi nämligen om känsla för värme då Alde har varit involverade med såväl radiatorer som en vattenburen värmematta i hytten. Trevligt är bara förnamnet.

Advantage T 7051 EB genomsyrar bekvämlighet och ombonad värme. Att Alde är marknadsledande i branschen inom vattenburen värme/golvvärme är ingen nyhet. När deras komponenter kombineras med Dethleffs egna lösningar bildar de ett framgångsrikt och ytterst vinterdugligt koncept. Till detta räknar vi in Dethleffs egen Air Plus (ventilationsystem som förhindrar att kondens uppstår), elektrisk uppvärmning av isolerad spillvattentank, isolerade ledningar i underredet samt Dethleffs Lifetime Plus som är en tjock, träfri isoleringskonstruktion med bland annat vattenavvisande XPS-skum.

Innan vi går in på den boendekomforten bör vi belysa några detaljer på utsidan, som gör husbilscampandet så mycket behagligare. Markis, cykelställ och stödben är ett par av dem. Men frågan är om inte den utskjutbara konstruktionen för gasolflaskorna är den mest användarvänliga av dem alla.

Anmärkningsvärt är att det bara finns en fast i säng, men samtidigt bör det tilläggas att de platsbesparande taksängarna inte är i ropet på samma sätt som när de för ett par år sedan lanserades. Hur som helst är de uppfällbara singelbäddarna utrustade med högteknologiska 7-zoners EvoPore HRC-madrass av klimatreglerande material. Lägg till takfönster, takventil och spotlights som löper på skena och vi har samma komfort i sovrummet som hemma. Det bör kanske poängteras att sittgruppen är bäddbar för eventuell gäst.

Att behöva knäa för att komma åt garderoben och förrådsutrymmet under sängarna är allt annat än användarvänligt. Men det är smällar man får ta med planlösningen höga långbäddar. På tal om packutrymmen är det uppvärmda garaget till belåtenhet. Lastluckor från båda håll förenklar i- och urlastningen. Belysning och 230-uttag prickas också av.

Husbil: Dethleffs Advantage T 7051 EB
Vid sidan av sängarna är sittgruppen, där vi också tillbringar en hel del tid.

Även om de höjdjusterbara pilotstolarna är bekvämast, bjuder soffan också på komfort. Däremot är det lite si och så med det vid det femte sätet. Eftersom taksäng saknas blir atmosfären luftig och det blir inte sämre av såväl tak- som panoramafönster. 230- och usb-uttag finns lättillgängliga. Däremot är vi inte så överdrivet positiva till nivåskillnaderna i golvet mellan avdelningarna hytt/sittgrupp till kök och från kök till hygien/sovrum.

Innan vi sätter punkt ska vi kortfattat även guida er genom entrén, köket och hygienutrymmet. Ytterdörren är 70 centimeter bred XL-dörr som omfattar fönster och papperskorg. Här finns även myggnätsdörr, skoförvaring, hallmöbel (med smalt skåp och tv-arm) samt en displaydesign som är hämtad från båtindustrin. I köket är det inte överdrivet med spelrum. För att få till åtminstående lite arbetsyta får vi fälla ut en skärbräda (36×22 centimeter). Men även om ytan bland köksattiraljerna är liten så är den välplanerad. Här finns stänkskydd, 230- och 12V-uttag, bra skafferilåda med diverse fack och trådkorg samt en smal och platsbesparande tech tower-kyl med aes-fuktion. Separat dusch och toa gäller i hygienutrymmet. Det sistnämnda har fönster med frostat glas och taklucka för optimal ventilering. Det är inte överdrivet med lådor, hyllor och fack för hygienutrustning – men det räcker. En robust toadörr fungerar som rumsavskiljare och den får sätta punkt för inspektionen av denna vinterdugliga tysk.

 

Husbil: Dethleffs Advantage T 7051 EB

FAKTA
Dethleffs Advantage T 7051 EB
Pris: Grundpris 771 900:-, visad husbil 831 421:- (automat, sängbreddare I sittgruppen, chassi 3 850 kg)
Chassi: Fiat Ducato Light (upphöjd till 3 850 kg)
Kaross: GFK-tak och Lifetime Plus träfri bodelskonstruktion. Isolering 49/34/35 millimeter (golv/väggar/tak)
Motor: Fiat Ducato, 148 hästkrafter, automat
Utvändiga mått (L/B/H): 740/233/276 centimeter
Invändiga mått (L/B//H): 593/218/198 centimeter
Totalvikt: 3 850 kg
Lastvikt: 566 kg
Hjul: 225/75 R16 C
Antal bäddar: 2+2 (dubbelsäng och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 200×150 centimeter (dubbelsäng), 210×120/55 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Vattenburen Alde, vattenburen golvvärme, värmeväxlare
Färskvatten: 125 liter
Spillvatten: 90 liter
Kyl/frys: Thetford 142-liter, AES-system

Missa inte att gilla Husvagn & Campng på Facebook!