Husvagn: Weinsberg Caraone 550 UK

Publicerad: 2016-08-22   Uppdaterad: 2023-04-18

En vagn med totalvikt 1 500 kilo, som har u-sittgrupp och dubbelsäng, garderob vid entrén, badrum med duschmöjlighet och våningssäng för tre barn. Finns det? Javisst. Att hitta en husvagn med ovan nämnda egenskaper är numera inte helt lätt, åtminstone inte till priser under en kvarts miljon. Därför blir vi både glada och nyfikna när...

En vagn med totalvikt 1 500 kilo, som har u-sittgrupp och dubbelsäng, garderob vid entrén, badrum med duschmöjlighet och våningssäng för tre barn. Finns det? Javisst.

Att hitta en husvagn med ovan nämnda egenskaper är numera inte helt lätt, åtminstone inte till priser under en kvarts miljon. Därför blir vi både glada och nyfikna när vi hittar denna nya husvagnsmodell från Weinsberg.

Vagnens utsida är vit med kulhamrad aluminium på sidoväggarna och slät aluminiumplåt på tak och bakstam. U-sittgruppen är placerad framtill, och på vagnens utsida finns en lastlucka som ger tillgång till utrymmet i sofflådan. Elkopplingen sitter också på förtältssidan och på vagnens vänstra sida hittar vi vattenpåfyllning och toaservice. Entrédörren öppnar mot en interiör som präglas av färgerna grått och brunt. Det låter trist men det är faktiskt tvärtom, miljön inne i vagnen är både ombonad och elegant. Med  tillfredsställelse konstaterar vi också att det finns en liten garderob direkt innanför dörren, att köket trots små mått är riktigt funktionellt och att vagnen som har fem bäddar har ett stort kylskåp. Tvättrum med duschmöjlighet, och att man med hjälp av tre takfönster skapat en överraskande generös rymdkänsla lägger vi också på plussidan.

Husvagn: Weinsberg Caraone 550 UK
Sittgruppen passar fint för två vuxna och upp till tre barn.

Vi sätter oss i sittgruppen och konstaterar direkt att sittdjupet i soffan mot gaveln är av sådan karaktär att barn sitter bra här, inte vuxna med andra ord. Sidosofforna är bättre och med lite god vilja kan man sitta fyra vuxna runt bordet ändå. Men bäst fungerar det för två vuxna och upp till tre barn, precis det antal personer som denna vagns planlösning vänder sig till.

Köket är litet, men tack vare smart design fungerar det bra. Det finns plats för matberedning även när spisen är igång. I köksbänken finns bara en låda men två skåp. Numera börjar man bli van vid lådor i bänken, vilket skapar bättre överblick, men man kan bevisligen inte få allt. Två överskåp och öppna hyllor både intill köksbänken och överskåpen samt belysning både i taket och under överskåpen gör detta till ett enkelt men praktiskt kök. Köksfläkt saknas men både takfönstret och köksfönstret torde kunna hjälpa till för bra ventilation.

Husvagn: Weinsberg Caraone 550 UK
Litet och enkelt kök, men väl fungerande.

Bakom ryggen har den som står i köket en möbelmodul som innehåller en instegsgarderob med öppna hyllplan och ett underskåp mot sittgruppen. Vidare finns här ett stort kylskåp, placerat mellan nyss nämnda hyllplan och huvudgarderoben. Tillsammans med ett tredje garderobsskåp räknar vi till tre fullhöjdsgarderober i vagnen och ett antal förvaringsskåp i form av överskåp runt sittgruppen och i sovrummet.

I sovrummet eller rättare sovavdelningen i vagnen finns förutom dubbelsängen en trevåningssäng. Till de två övre bäddarna i våningssängen hör varsitt fönster och varsin läslampa. I den övre bädden finns också fallskydd i form av ett nät. Mellanbädden går att fälla upp mot långväggen och därigenom skapas en stor lekyta, under överslafen. Bäddarangemanget går också att få i en lite annorlunda variant, med en dinettgrupp som är bäddbar och en överslaf i form av en skåpsäng.

Dubbelsängen är av så kallad fransk modell vilket innebär längsmonterad med ena långsidan mot ytterväggen. Den smalnar av i fotändan för enklare passage in i sovrummet som för övrigt går att skärma av mot resten av vagnen med ett draperi mellan våningssäng och huvudgarderob.
En snabb summering av CaraOne 550 UK mynnar ut i det slitna begreppet ”mycket för pengarna” Faktiskt är det ett relevant omdöme här, sällan har vi sett så många bra och funktionella lösningar i en och samma vagn – till detta pris. Att den dessutom vänder sig till barnfamiljer gör det hela ännu mer rätt. Det är ju just barnfamiljerna som behöver funktionella vagnar till vettiga priser i hanterlig storlek och vikt.

FAKTA
Weinsberg Caraone 550 UK
Pris: 249 900 kronor
Chassi: BPW med ståltorsionsfjädring, säkerhetskoppling WS 3000
Kaross: Kulhamrad aluminium sidor, slät på tak front och bak
Utvändiga mått inkl dragbom L/B/H cm: 760/250/257
Invändiga mått L/B/H cm: 568/234/196
Totalvikt: 1 500/(1 600-1 700 tillval)
Lastvikt: 181 (-281 kg tillval)
Hjul: 185/65R14
Bäddar: Upp till 7
Bäddmått: 197x 131, 3st 187×66
Värme: Truma luftburen S 3004 med Ultraheat (elpatron)
Färskvatten: 45 liter
Spillvatten: Rullbar utvändig tank 25 liter
Kyl/frys: Dometic 189 liter 12V/gasol/230V

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!