Husvagn: Knaus Sport 580 QS

Publicerad: 2016-09-05   Uppdaterad: 2023-04-18

580 QS betyder i Knaus terminologi barnkammare, mittdinette och tvärställd dubbelsäng i vagnens front. Sport betyder lägre utrustningsnivå, lägre pris men bibehållen byggkvalitet. Planlösningen delas med andra märken och under några år har just denna lösning varit den mest efterfrågade på den svenska marknaden. Vi hittade en sådan hos Henrikssons Husvagnar utanför Enköping och konstaterar...

580 QS betyder i Knaus terminologi barnkammare, mittdinette och tvärställd dubbelsäng i vagnens front. Sport betyder lägre utrustningsnivå, lägre pris men bibehållen byggkvalitet.

Planlösningen delas med andra märken och under några år har just denna lösning varit den mest efterfrågade på den svenska marknaden. Vi hittade en sådan hos Henrikssons Husvagnar utanför Enköping och konstaterar direkt att det är mycket förståeligt att den tilltalar många. Till dess främsta sidor hör att den rullar på ett Alko-chassi med antislingerkoppling på kulhandsken, att den trost att den rymmer upp till sex personer till natten har totalvikten 1 500 kilo och därmed frår dras av många med B-körkort. Vidare finns det gott om förvaringsutrymmen och ett tvättrum med separat duschkabin, detaljer som normalt återfinns i större, lyxigare och dyrare vagnar.

Front- och bakparti är av slät aluminium, sidorna av kulhamrad aluminium. Taket är glasfiberförstärkt och tål hagelskurar utan att bli buckligt. Vagnen har sju öppningsbara fönster och tre takluckor varav en är ett takfönster. Ingångsdörren som är delad, en så kallad stalldörr, är placerad ganska långt fram. När man klivit in har man på höger sida dubbelsängen som lämnar en liten golvyta till höger om dörren, som gjord för att ställa från sig skorna på. Rakt framför sig har man då dinettgruppen och till vänster en imponerande lång köksbänk, 150 centimeter.

I köksbänken finns tre lådor och två rymliga skåp. Överskåpen i köket är tre och de har ett öppet hyllplan under. Till höger om köksbänken hittar vi ett stort kylskåp med separat frysskåp över. Diskbänken eller rättare köksbänken har en spis med tre lågor placerade brevid varandra så att en stor arbetsyta finns framför brännarna och på sidan därom. I underkant överskåpet till höger hittar vi ett 230V-uttag.

Husvagn: Knaus Sport 580 QS
Köksbänkens gavel mot ytterdörren avslutas med tre öppna hyllplan med fallkant.

Dinettgruppen består av en uformad soffa och ett bord som är monterad på ett pelarben. Bordet går att skjuta ner till samma höjd som soffsargen och med ryggdynorna inblandade har man då enkelt fixat fram en extra säng förutom dubbelsängen fram och våningssängen bak. Sittkomforten i soffan är okey men visst är det en bit kvar till utrymmet och komforten i en konventionell u-sittgrupp.

Husvagn: Knaus Sport 580 QS
Sittgruppen rymmer fem personer och bordet är justerbart på höjden.

Passerar man köket och sittgruppen befinner man sig mellan badrummet och barnkammarem och framför sig har man då vagnens huvudgarderob. Den står mot gavelväggen mellan sängarna och tvättrummet. Därmed är den placerad så långt från ytterdörren som tekniskt möjligt. Gissningsvis kommer många jackor och ytterkläder att hamna i dubbelsängen, men å andra sidan kan man skilja av sängkammaren från resten av vagnen med en plisségardin och då är det praktiskt att man vid ett klädbyte har garderoben i anslutning till tvättrum. Även dubbelsängen framtill går att skärma av med en liknande plissé.

Tvättrummet i sig är inte bara ombonat med mycket trä och bra belysning, det är dessutom försett med funktionella skåp, klädkrokar och både väggfönster och takventil för effektiv ventilering. Det känns verkligen som om ingenjörerna har tänkt på familjen med ganska små barn som kan behöva såväl en lättillgänglig dusch som ordentligt med skåp för många klädbyten när man tittar runt i tvättrummet.

Värmen i vagnen ombesörjs av en panna från Truma S 3004 och är således luftburen. Elektrisk golvvärme ingår. Vattentanken som sitter längst fram, under dubbelsängens huvudända rymmer 45 liter. Varmvatten till kök och dusch produceras av Truma Therme som är namnet på beredaren.
Våningssängarna eller tarsängen som dalafolket säger, är monterade i vagnens längdriktning med huvudändarna mot gavelväggen, de är nästan identiska, men inte riktigt. Den översta är 190×74 centimeter,  den undre 192×76. Vardera säng har eget fönster med myggnät och mörkläggningsgardin. Varsin läslampa finns också och till överslafen finns ett fallskydd i trä som är lätt att plocka bort när inget behov längre finns.

Hela vagnen är nog lätt att bli av med när och om behovet förändras, eftersom andrahandsvärdet på just denna planlösning står sig mycket bra. Själv tänker jag att bruksvärdet är det som egentligen borde räknas och därför räknar jag denna vagn som en vagn med högt bruksvärde. En attraktiv vagn för barnfamiljer som uppskattar att vara ute med husvagnen även utanför semesterperioden.

FAKTA:
PRIS: 249 400 kronor
CHASSI: Alko enkelaxel
KAROSS: Kulhamrad aluminium sidor. Tak hagelresistent, bak- och front slät.
UTVÄNDIGA MÅTT (L/B/H) CM: 782/250/257
INVÄNDIGA MÅTT: 568/234/196
TOTALVIKT KG: 1 500
LASTVIKT KG: 172
HJUL: 14 tum
ANTAL BÄDDAR: 5-6
BÄDDMÅTT CM: 198×145. Sittgrupp 208×110
VÄRME: Truma S 3004 med elkassett och elektrisk golvvärme
FÄRSKVATTEN: 45 Liter
SPILLVATTEN: Utvändig rullbar tank

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!