Husvagn: Kabe Imperial 630 TDL FK

Publicerad: 2016-10-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Nya Kabe Imperial lockar med panoramavy från köket, en sittgrupp vars komfort kan jämföras med skinngruppen där hemma samt populära långbäddar. Kabes varumärke står som bekant för högkvalitativa husvagnar för året-runt-bruk. Önskar man sedan toppa detta med något extra, då är serien Imperial lämplig. Här pratar vi om husvagnarnas absoluta premiumsegment som få, om ens...

Nya Kabe Imperial lockar med panoramavy från köket, en sittgrupp vars komfort kan jämföras med skinngruppen där hemma samt populära långbäddar.

Kabes varumärke står som bekant för högkvalitativa husvagnar för året-runt-bruk. Önskar man sedan toppa detta med något extra, då är serien Imperial lämplig. Här pratar vi om husvagnarnas absoluta premiumsegment som få, om ens någon, rår på. Extra intressant, ur nyhetsperspektiv, är fullbreddaren 630 TDL FK med en planlösning som starkt påminner om Adria Adora 613 HT som vi kikade närmare på i nummer 3/2016.

Som sig bör med Kabe finns det instegsgarderob och skålskåp med droppfat vid entrén. Måhända känns det kanske lite udda att kliva från entrédörren och rakt in i köket. Detta är det här inte något vanligt kök utan en kokkonstavdelning med stort K. Den öppna och ljusa inramningen med panoramafönster är något utöver det vanliga. Finesser finns det också gott om, vad sägs till exempel om induktionshäll med två brännare och två kokplattor? I spismodulen finns dessutom grill och ugn, och någon decimeter från dem även mikrovågsugn. Men det är inte allt. Slimmad AES-kyl, som själv känner av om den ska drivas med gas eller el, rikligt med arbetsyta på köksbänken, sophanteringskärl, köksfläkt, och ett smart skafferi där två trådkorgar går att snurra så att livsmedlen enkelt nås (se bild) finns också. Det enda som jag undrar över en smula – var är bästa utrymmet för tallrikar och koppar? Men sammantaget är det här ett kök som alla borde gilla.

Husvagn: Kabe Imperial 630 TDL FK
Sittgruppen är en riktig tiopoängare.

Nu till samvarodelen.  Slår mig ned i skinnsoffan och provsitter mitt i, flyttar mig till hörnen och lyfter sedan på rumpan och sätter mig mitt emot soffan i fåtöljen. Mycket, mycket bekvämt. Märkligt att så många husbilstillverkare inte verkar veta hur man konstruerar dynor med svankstöd och hög komfort. Kabe vet i alla fall hur man gör, det är helt klart. På plats under soffan noteras för övrigt en centraldammsugare.

Innan jag tar mig till sovavdelningen vill jag upplysa om några lösningar/komponenter som inte alltid är synliga för ögat men som i allra högsta grad bidrar till kvalitetsboende: energifönster med polyuretankarm, egenutvecklat patentsökt automatiskt vattenburet värmesystem (AGS II) med fyra slingor och värmeplåtar som fördelar värmen, integrerat värmesystem där golvvärmen är ihopkopplad med konvektorerna, intervallstyrt värmesystem med shuntventil, dubbla temperaturgivare, patenterat ventilationssystem (VarioVent), fria luftströmmar från golv, bakom skåp, under sängar/soffor och de ventilerade överskåpen, belastningsvakt, skidlåda, vinklade kabelrännor för att ge luftströmmarna fri passage, soffor och sängar som står på distanser, torkskåp med droppfat samt Smart D Remote – en app varifrån husvagnens system kan styras via mobiltelefonen. Detta var ett axplock, det finns mer i Imperial 630 TDL FK.

Husvagn: Kabe Imperial 630 TDL FK
Justerbar huvudända på sängarna är en bonus.

Noterar klimatanläggningen i taket när jag tar mig till singelbäddarna som är försedda med spiral- och tjocka bäddmadrasser. Extra bekvämlighet bidrar ställbar huvudända med. Något som tas emot med öppna armar av alla bokmalar. Vid den högra sängen, från sittgruppen sett, finns dessutom vädringsbeslag. Garderober finns vid fotändan på singelbäddarna samt ytterligare en i hygienutrymmet. Den sistnämnda är för övrigt kombinerad garderob/linneförråd. Högtalare finns både i sovavdelningen och vid de vita, högblanka överskåpen ovanför soffan. Allra längst bak har vi en vagnsbred hygienavdelning med rymlig duschkabin och gott om utrymme vid toaletten. Takventil finns i duschen, taklucka vid toan. Kul detaljer – handdukshängaren i ena hörnet och diodbelysningen som är integrerad i galgstången.

Går tillbaka till bekvämligheterna i vardagsrummet och funderar på slutklämmen. Smakar det så kostar det? 660 000 kronor är mycket pengar för en husvagn, men katten vet om inte Kabe Imperial 630 TDL FK är värd varje krona.

FAKTA:
Kabe Imperial 630 TDL FK
Pris: 660 000 kronor
Chassi: Alko, varmgalvaniserad stålprofil, krängningshämmande friktionskoppling, elektroniskt styrt antisladdsystem (ATC)
Kaross: Sandwichprincip med Ecoprimisolering 36 millimeter (golv/väggar/tak)
Utvändiga mått (L/B/H): 717/250/264 centimeter
Invändiga mått (L/B/H): 630/235/196 centimeter
Totalvikt: 2 100/2 800 kg
Lastvikt: 285/985 kg
Hjul: 185/65R14C
Antal bäddar: 2+2
Bäddmått: 196×88, 186×88 centimeter (långbäddar), 225×166/145 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Alde vattenburen centralvärme, Alde Compact 3020, vattenburen golvvärme
Färskvatten: 40 liter
Spillvatten: 32 liter
Kyl/frys: Dometic 190 liter, AES-system

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!