Husbil: Hymer Car Grand Canyon

Publicerad: 2016-10-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Inget gnisslar eller slamrar när jag kör på den gropiga och slingriga landsvägen. Tystnad kostar pengar tänker jag och detta är inte en billig plåtis, tvärt om. Jag trycker igång AC-anläggningen eftersom solen är riktigt varm. Snabbt sjunker temperaturen runt mig men när jag stannat och rör mig längre bak i bilen konstaterar jag att...

Inget gnisslar eller slamrar när jag kör på den gropiga och slingriga landsvägen. Tystnad kostar pengar tänker jag och detta är inte en billig plåtis, tvärt om.

Jag trycker igång AC-anläggningen eftersom solen är riktigt varm. Snabbt sjunker temperaturen runt mig men när jag stannat och rör mig längre bak i bilen konstaterar jag att motorns AC-anläggning inte riktigt räcker till för att kyla hela bilen. Men när jag öppnat den stora sidodörren ventileras värmen snabbt ut. Bilen jag kör heter Hymer Car Grand Canyon och är en av marknadens många inredda skåpbilar, en så kallad plåtis. Den har visats på mässor i Europa och i USA, och nu när vi äntligen får bekanta oss med den är det med viss nyfikenhet.

Vi förväntar oss en välutrustad bil med genomtänkta finurliga lösningar och att hög kvalitetskänsla skall vara ett av intrycken. Vår förväntan uppfylls och det är med glädje jag konstaterar att smarta inredare och ingenjörer har lyckat med konststycket att både förfina och förbättra konceptet.

Till att börja med finns det plats för två gasolflaskor a 11 kilo. De sitter på en släde inskjuten i ett skåp under sängen. Med automatisk omkopplare behöver man inte bli överraskad av tom flaska mitt i natten och när man skall byta flaska är det relativt enkelt att få dem på plats.

Husbil: Hymer Car Grand Canyon
Bord till höger, stolar till vänster och övrig packning i mitten.

Redan när vi öppnar bakdörrarna visar sig en annan finurlighet, att plats för utemöblerna har ordnats dels på dörrens insida, dels på skåpet för gasflaskorna. Golvlisterna  har glidskena med fästen för lastöglor, en detalj som möjliggör att man transporterar till exempel cyklar på ett säkert sätt.

På taket finns en extrasäng, en så kallad Pop-upsäng som man kommer åt genom att öppna en lucka ovanför sittgruppen och via stege ta sig upp. Bädden är omgiven av väggar av tyg men med glasfibertak. Det finns till och med möjlighet att via en särskild slang blåsa upp värme till taksängen.

Husbil: Hymer Car Grand Canyon
Bordet går att vika ihop till halv storlek och det går att stuva undan under färd.

Sittgruppen består av vändbara hyttstolar och en framåtvänd tvåsitsoffa. Bordet går att vika hop till halv storlek och det går att fästa mot väggen för större säkerhet under körning. I golvet finns en lucka som ger åtkomst till ett litet förvaringsutrymme, ett par skor till exempel går ner här.

Bakom soffan finns en smal garderob. Upptill finns det en kort galgstång, den nedre halvan har hyllplan, förvaring finns också ovanför förarstolarna, i hyttaket. Överskåp som av naturliga skäl är mindre än i traditionella husbilar finns dels över sittgrupp och kök men också ovanför sängarna bak. Sängen går att vika upp mot bilen vänstra vägg och då frigörs ett enormt lastutrymme, tillräckligt stort för att man skall kunna köra hem både kyl och frys från varuhuset.

Köket är också litet men det är välutrustat.  Arbetsytan förstoras med hjälp av en skiva som man kan hänga upp i en list på bänkens gavel. Under glaslock hittar vi en vask och en tvålågig spis. Arbetsytor finns inte i övrigt så det blir till att använda bordet, glaslocken och nyss nämnda extraskiva när man skall skära hacka och så vidare. Kylskåpet på 108 liter är av kompressionstyp som kan leverera kyla även under mycket varma dagar. I bänken finns också en gasolugn, vilket underlättar matlagningen betydligt.

 

Husbil: Hymer Car Grand Canyon
Inte charmerande men imponerande effektivt. Raka rymliga skåp, ugn i köksbänken och förvaring under sängen.

Summan av kardemumman måste ändå bli att detta är en i grunden mycket fin husbil. Just denna modell har extrautrustats för massor av pengar, långt över 100 000 kronor, men mycket av det bilen har fått extra är bra saker, som bilen förutan inte skulle kunna bedömas som en av de bästa på marknaden. Markisen, extrasängen uppe på taket, den större motorn, 17-tumshjulen, utemöblerna, gasolugnen, tvapparaten, lastsurrningslisterna, och sist men inte minst; tystnaden. Det är sånt som kostar. Sjuhundratjugofem tusenlappar får man lämna ifrån sig om man vill bli ägare, och det kanske det inte är så många som vill bli, för de pengarna. Men den kan bli din för cirka 550 000 kronor men då utan nämnda tillval.

FAKTA
Hymer Car Grand Canyon
Pris: Visad bil 725 000 kronor, frånpris cirka 550 000 kronor.
Motor: 2,3 JTD 130 hk (150 – 180 tillval)
Totallängd/bredd/höjd cm: 636/208/255
Invändig längd/höjd/bredd cm: ca 550/198/190
Totalvikt kg: 3.300 – 4 000
Lastvikt kg:
Antal bäddar: 2 (+2 popupsäng tillval)
Värme: Truma Combi 4  luftburen
Färskvatten liter: 100
Spillvatten l: 100
Kyl/Frys l: 108/15

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!