Första intrycket av Hymer B-DL 588

Publicerad: 2017-02-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Modultänkandet får en ny innebörd i Hymer från och med 2017. En av fördelarna med den nya byggmetoden är rejäla viktbesparingar. Vi bekantar oss med B-DL 588.

B-DL (dynamic line) innebär en ny byggmetod, där modulerna i interiören sätts samman och byggs ihop på ett nytt viktbesparande sätt. 

Viktbesparingarna blir rejäla genom att man helt enkelt bygger samman till exempel garderoben med toalettrummet på så sätt att man tagit bort en av modulernas väggar. Tidigare hade man en färdig modul, till exempel tvättrummet, och satte det intill en annan färdig modul, till exempel garderoben. Nu tar man alltså bort en av väggarna eller sidorna mellan modulerna. Det sparar vikt och material, men kräver nya byggmetoder. Därför tar det tid innan alla modeller från Hymer har denna viktbesparande byggmetod.

När man kör 588 B-DL känns den tyngre än den är. Bilen är nämligen både tyst och fri från gnissel och gnek. Bilen på bilderna har en 150-hästars motor och automatväxel. Den har dubbelgolv, en viktig detalj för känslan av körstabilitet och för tystnaden. Den är bara 222 centimeter bred, cirka tio centimeter smalare än det flesta husbilar i denna klass, och den flyter på i trafiken ganska personbilslikt. 

Första intrycket av Hymer B-DL 588
Bäst sitter man i hyttstolarna, under den snyggt integrerade taksängen.

Sikten är bra och den besvärliga vinkeln snett bakåt på bilens högra sida i färdriktningen underlättas av brett sidofönster och ett fönster i entrédörren bakom passagerarsätet. En påkostad backkamera med dubbla linser underlättar vid backningsmanövrar, och de stora hängande busspeglarna ger bra koll på bakomvarande trafik. ESP antisladd, inklusive ARS, antispinn och Hill Holder liksom Traction Plus finns. Det är tryggt att veta på vintervägar men också säkerhetshöjande i all normal trafik.

När man väl stannat och snurrat runt framstolarna sitter man i en sittgrupp för fyra. Den framåtvända soffan med två trepunktsbälten görs enkelt om till en vinkelsoffa genom extradynor under sidofönstret. Sittkomforten i soffan är ovanligt bra, svankstöd finns och den läderliknande klädseln känns exklusiv och är behagligt mjuk.

Köket är litet, tre lågor och en vask ryms på köksbänken. I densamma finns tre breda lådor och på gaveln mot entrédörren en extra skiva, utvikbar för att få lite arbetsyta. Ett överskåp med tre lampor under och en kryddhylla på väggen mot kylskåpet, samt ett 230V-uttag ser man direkt. Tänder man den indirekta belysningen i köksbänken respektive ovanpå överskåpen, ser man också att handtag och kromlister är högblanka och att det i taket ovanför köket finns ett stort takfönster med belysning i ramen.

Första intrycket av Hymer B-DL 588
Förvaring under sängarna, garderob och linneskåp.

Längre bak i bilen finns kyl och garderob, mittemot tvättrummet. Det smala cirka 20 centimeter breda utrymmet mellan kyl och säng är utnyttjat till garderob med full hänghöjd. Ytterligare garderobskåp finns under sängarnas fotändar, varav det högra också bjuder på hygglig hänghöjd då man tagit upp dubbelgolvet därunder.

I tvättrummet finns ett handfat med över- och underskåp, krokar för handdukar och badrockar, hållare för toapapper och annan förvaring i form av tre små öppna hyllplan. Genom en fiffigt utnyttjad vikvägg kan man skapa en separat dusch härinne, en viss tveksamhet infinner sig dock då jag ser att man inte har stänkskydd för insidan av dörren.

– Dörren är behandlad, den är gjord för att klara av vattenstänk från duschen berättar Fredrik Uhlin på på Hymercenter i Örebro.

Sover gör man i två olika avdelningar i Hymer B-DL 588. Dels fram i den sänkbara taksängen över sittgruppen, dels bak i de två längsbyggda enkelsängarna som går att göra om till bred dubbelsäng. Taksängen mäter bara 185 x 145, inte för fullvuxna alltså. Madrassen vilar på ”tallriksfjädrar” som sägs ha dubbla funktioner, att ge ökad komfort och ventilation. De bakre höga enkelsängarna vilar på samma underlag och är 200 x 80 centimeter. De byggs om via en extradyna till en dubbelsäng. En inbyggd stege trollas då fram ur sängens underram. Den behövs eftersom de trappsteg man använder för att komma i enkelsängarna försvinner när man drar ut extraskivan och lägger på dynan som fyller ut utrymmet mellan madrasserna.

Första intrycket av Hymer B-DL 588
Ett ombonat badrum med bra förvaring och en fiffig vikvägg för duschen.

Under sängarna finns garaget, stort nog för att forsla ett mindre flyttlass, åtminstone två skotrar får plats även om det kanske inte är så lämpligt ur bilens balanssynpunkt. Garaget är cirka 130 centimeter högt, 100 centimeter brett och 220 centimeter mellan dörrarna. I det rymliga garaget finns lister att säkra lasten med, ett öppet hyllplan för småsaker och härinne finns gasolutrymmet. Ett värmeelement ser till att hålla sakerna uppvärmda även under kalla vinterdagar.

Cirka en miljon kostar denna bil i grunden, just detta exemplar är extrautrustat för närmare 300 000 kronor. Det ger en bil med en lång utrustningslista. Vinterduglighet med till exempel dubbelglas i sidofönstren fram, elektrisk tömning av spillvattentanken, Alde värmeväxlare, elektriskt manövrerad vindrutejalusi och en hel del annat av sådan karaktär som gör livet med och i husbil ännu lite roligare. Egenvikten på denna bil, 3 344 kilo, gör den till en riktig laståsna med över ett tons marginal – om man väljer den högre totalvikten 4 500 kilo. Väljer man den låga totalvikten på 3,5 ton har man bara 156 kilo lastvikt. Med en nätt passagerare har man bara 100 kilo kvar till mat, kläder och personlig utrustning. Det räcker inte.

Första intrycket av Hymer B-DL 588
Här ryms ett helt flyttlas, eller två skotrar, minst tre cyklar.

FAKTA
Hymer B-DL 588

Pris: Visad bil 1.298.700 kronor, frånpris cirka 1.080.000 kronor.
Skatt: 6 800 kronor/år
Motor: 2,3 Multijet 150 hk
Totallängd/bredd/höjd: 699/222/296 cm
Invändig längd/höjd/bredd: ca 650/198/205 cm
Tjänstevikt: från 3.161 kg (visad bil i färdigt tillstånd 3.344 kilo)
Totalvikt: 3.500 – 4.500 kg
Lastvikt: 156 – 1.156 kg
Antal bäddar: 4
Värme: Alde vattenburen
Färskvatten: 150 l (20 liter är inräknat i vikt färdigt tillstånd)
Spillvatten: 130 l
Kyl/frys: 90 l (160 tillval)

Rulla till toppen