Första intrycket av Kabe Royal 630 E-TDL

Publicerad: 2017-02-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Om man inte behöver fundera över körkort, dragbil eller tillgång till pengar är Kabe Royal 630 E TDL en högintressant vagn. Den är helt genomsyrad av funktionella detaljer. Dessutom bjuder den på sådant som inte syns – komfort och användarvänlighet, och den är attraktiv även som begagnad.

Med totalvikt mellan 1.800 och 2.000 kilo krävs körkort BE eller minst utökad B (B-96). Vagnen kräver en dragbil som klarar två ton, även på vintern, för detta är en husvagn som det vore ett helgerån att ställa undan bara för att det blir vinter. Den kräver också en hygglig ekonomi. Den kostar nämligen över en halv miljon.  Men den ger tillbaks, den kan användas som du själv väljer, som resevagn, som säsongsuppställd vintervagn eller bara som komfortabel extrabostad.

Planlösningen är klassisk med u-sittgrupp längst fram, kök i vagnens mitt, ett sovrum med singelbäddar längre bak och slutligen ett vagnsbrett badrum längst bak. Man kan bädda sittgruppen och därmed göra vagnen lämplig för fyra personer, men just denna planlösning fungerar ändå bäst för två. 

Vi lägger märke till att vagnen exteriört har utrustats med fina detaljer. Några exempel på det är att den har friktionskoppling för att motverka slingertendenser när den släpas efter bilen och att den har antisladdbroms för husvagnar (ATC) om den trots det skulle börja wobbla.  Den går också  att få med tandemaxlar om man tycker att det känns tryggare.

Förutom den mindre luckan till toalettens kassett hittar vi två större luckor på utsidan. Den främre öppnar till utrymmet under den främre gaveldelen av sittgruppen, där döljer sig en utdragbar låda lämplig för skidor. Längre bak på vagnens högersida sitter det ytterligare en lastlucka. Den ger åtkomst till utrymmet under den högra sängen. Bakstammen har förutom den modernt utformade trafikbelysningen ett tredje högt monterat bromsljus, en detalj som underlättar för bakomvarande trafik att upptäcka att vagnen bromsas även om det ligger en bil mellan och skymmer de lägre ordinarie bromsljusen. Bak, front och sidor är utförda i slät aluminium, en led-list på vagnens entrésida lyser upp under markisen eller i förtältet om man föredrar det.

Första intrycket av Kabe Royal 630 E-TDL
(Tv) Ett kök som inte lämnar mycket övrigt att önska.
(Th) Genomarbetad möbelmodul som på liten golvyta erbjuder både vitrin, garderob, kyl, skofack och annat.

Vi räknar till sju mörktonade fönster inräknat det smala höga fönstret i dörren. Fönstren är inte kontinentalt stora men placerade så att vagnen interiört trots det känns ljus och luftig. Det senare hjälps upp av de två takfönstren, det ena över kök och sittgrupp, det andra över bäddarna.

Nu när vi klivit in i vagnen konstaterar vi stående vid dörren att vi direkt till höger i vagnens främre ända har sittgruppen, till vänster ett skåp vars övre del är ett vitrinskåp. Det undre fungerar som skoförvaring.

Sittgruppen är bekväm med både svankstöd och, i hörnorna, nackstöd. Utrymmet räcker gott för fem, sex personer både till en öl eller fika, eller till middag. Bordet är lätt att flytta för att underlätta åtkomsten till sittplatserna. I underkant på överskåpen sitter den standardmonterade musikanläggningens stereohögtalare. Sittdjupet är föredömliga 45 centimeter på alla platser. De vita högblanka överskåpen döljer den indirekta belysningen som kompletteras av en plafondlampa i taket och två nedåtriktade spotlights.

I köket, som också har högblanka vita ytor, liksom bordet och skåpfronterna, tronar en fyrlågig spis med ugn. Vagnen har en köksbänk med plats för matberedning, sex lådor och rymliga överskåp. Fönsterväggen är klädd i vitt plexiglas. Lådorna har soft close och centrallås.

Sovrummet med sina två singelbäddar börjar efter köket och den ganska smala garderoben mittemot köket. Det går att skärma av med ett draperi, men eftersom toaletten ligger längst bak i vagnen via sovrummet, så föreställer vi oss att avskärmningen sällan eller aldrig kommer att användas. Möjligen om paret vagnen är tänkt för har olika dygnsrytm.  Den ena bädden är något kortare än den andra, vilket kan ses som en fingervisning om att Kabes husvagnar byggs för par där den ena är kvinna – om ni ursäktar genusperspektivet.  

För övrigt är sovrummet riktigt bekvämt med två väggfönster, med takfönster, med öppna hyllplan för diverse prylar och med vitblanka överskåpsfronter vars inre kan härbärgera en ansenlig mängd kläder och utrustning.

Första intrycket av Kabe Royal 630 E-TDL
(Tv) En separat duschkabin. Hela tvättrummet andas funktionalitet.
(Th) Den ena sängen är tio centimeter längre än den andra. Sovdelen kan skärmas av med draperi.

Mellan de två bäddarnas huvudändar finns dörren till toalettrummet. Därinne finns en duschkabin med ett smalt linneskåp intill, ett handfat och elspolande toalett. Medicinskåp ovanför handfatet och förvaringsplats även under. Bakom och över toastolen finns vagnens huvudgarderob med droppskål och värmeslitsar i botten, belyst galgstång och takventil upptill.

Värmen i vagnen kommer från varmt vatten i element, som i sin tur värms av el eller gasol i en Aldepanna. Ventilationen sker via öppningsbara fönster förstås, men också via Kabes patenterade ventilationssystem. Det är konstruerat så att inkommande friskluft passerar varma elementkonvektorer och stiger upp längs ytterväggarna, bakom överskåpen som har därtill anpassade luftspalter.  Tack vare manuellt justerbar öppning på inkommande luft kan man anpassa cirkulationen efter omständigheterna, till exempel efter att man kommit in i vagnen med snöiga kläder och behöver vädra ut stora mängder fukt.

Standardutrustningen i Royalserien är omfattande, här några detaljer. Läckindikator för gasol, dubbla temperaturgivare, effektvakt, uppvärmt skofack, belysning i sänglåda, och i skidfack samt gasolkoffert, uppfällbar huvudgärd på bäddarna, utvändig dusch, centraldammsugare, ljuslist utsida, självjusterande bromsar och smart-D system (manövercentral som övervakar alla funktioner i vagnen – med styrfunktioner.)

Den efterlämnar ett inte så litet habegär, kanske dags att ta en promenad till banken, ringa Transportstyrelsen för körkortsuppdatering, och kolla igenom bilutbudet efter sådana som drar två ton, helst med fyrhjulsdrift. Smakar det så kostar det, och Kabe tar inga genvägar.

Första intrycket av Kabe Royal 630 E-TDL
(Tv) Entrédörr med större bredd, fönster, inbyggt myggnät och skofack.
(Th) Sittgruppen är bekväm och utrymmet räcker för sex personer.

Fakta
Kabe Royal 630 E-TDL

Pris: 557.300 kronor

Utvändig längd/ höjd/ bredd: 847/264/254 cm

Invändig längd/ höjd/ bredd: 630/235/196 cm

Tjänstevikt: 1.740 kg 

Totalvikt: 1.800-2.000 kg

Garantier: Två års nyvagnsgaranti, fem års täthet

Antal bäddar: 4

Färskvattentank 40 liter

Spillvattentank: 32 liter

Värme: Alde 3020 vattenburen inkl. golvvärme.

Den här artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 2-2017.

Rulla till toppen