Husvagn från Knaus: Stor potential och rimligt pris

Publicerad: 2017-03-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Knaus har kommit med en husvagn som har stor potential. Man har försett en drygt fem meter lång och 2,3 meter bred husvagn med utrustning och planlösning som motsvarar de allra flesta campares grundbehov. Den här artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 3-2017.

Vagnen har många av de egenskaper man behöver för ett skönt och okomplicerat campingliv. Till att börja med är den prisvärd, den har singelbäddar, den har elektrisk golvvärme, ett fint fungerande kök, en komfortabel lättillgänglig sittgrupp och den har generösa garderobs- och förvaringsutrymmen. Det som saknas för total succé är lastmarginal. I detta utförande har den bara 111 kilos lastvikt vilket är för lite. Men, mot en merkostnad på cirka 6 000 kronor kan du få den på 1 400 -1 500 kilos totalvikt, ja faktiskt ända upp till 1 700 kilo men då med ytterligare 6 000 kronor i prispåslag.

Vi börjar med en snabb rundvandring på vagnens utsida och konstaterar att den har slät yta på front och bakparti, den har kulhamrade sidoväggar och rymlig lättöppnad gasolkoffert. På kulhand-sken sitter det en antislingerbroms, AKS 1300. Fönstren som är mörkt tonade är sex till antalet, två i sovrummet, tre runt sittgruppen och ett i köket. Till detta finns det ett stort takfönster över sittgruppen och en liten taklucka i tvättrummet samt ett mindre takfönster i sovrummet. Vagnen är trots avsaknaden av ett fönster på främre gavelväggen ljus och luftig.  

Sittgruppen som är u-formad finns längst bak i vagnen, direkt innanför den tvådelade entrédörren. I vagnens mitt finns kök och mitt för det toalettrummet med garderob och linneskåp på vardera sidan. Längst fram i vagnen ligger sovrummet som går att skärma av mot resten av vagnen med hjälp av en jalusidörr. En värmepanna från Truma står för inneklimatet.

Sittgruppen bjuder på bra sittkomfort i sofforna på långväggen, men gavelsoffan har lite för kort sittdjup för att vara riktigt bekväm för vuxna. Barn sitter nog bättre. Bordet går enkelt att flytta runt vilket underlättar tillgängligheten till sittgruppen. Justerbara lampor som sitter på skenor i underkant överskåpen på gavelväggen, samt en plafondlampa i taket står för belysningen. Det stora takfönstret släpper också in mycket ljus på dagtid och i ett skåp som sitter mellan kök och sovrum hittar vi en tv-hållare, strategiskt placerad således för att man skall kunna se tv både från sovrummet och från sittgruppen. Sittgruppen är bäddbar och därmed får man upp till fyra sovplatser i vagnen.

Husvagn från Knaus: Stor potential och rimligt pris
Bild tv: Badrummet känns ombonat med mycket trä, men ingen dusch.
Bild th: Låga singelbäddar, nattduksbord och rymliga överskåp, särskilt djupa mot den sluttande frontgaveln.

Köket till höger om entrédörren är litet men har trots det ganska bra funktion. Brännarna är uppdragna mot fönstret vilket ger plats för matberedning även med spisen igång. De tre lådorna i köksbänken ger bra överblick. Kylskåpet som också finns i köksbänken är både litet och lågt, en placering som inte ger toppbetyg men som trots allt fungerar hyggligt. Om vasken hade en täckskiva skulle köket bli ännu lite bättre. Överskåpet har mellanhyllor och en öppen hylla under. Kösfläkt saknas, men öppningsbart fönster och stort takfönster torde borga för effektiv ventilation. 

Tvättrummet mittemot köket saknar dusch. Under handfatet finns förvaring för hygienartiklar, handdukar och annat, och ett så kallat medicinskåp intill spegeln tar hand om det som inte får plats under handfatet. Toaletten från Thetford sitter till vänster om dörren, handfatet rakt in och på väggarna finns det ett par krokar för handdukar. I taket finns en mindre taklucka för belysning och vädring. Golvet är en så kallad duschbotten. Träkänslan är påtaglig härinne.

Sovrummet består av två enkelsängar med ett litet hyllplan mellan bäddarnas huvudändar. Överskåpen löper runtom, i taket finns ett takfönster och på vardera sidovägg ett fönster. Under bäddarna finns utrymme för last varav den högra sängens lastutrymme är åtkomligt även utifrån. En klädd distansskiva mellan bädd och ytterväggar bidrar till bra ventilation och värmefördelning under kyliga nätter. I underkant på överskåpen sitter likadana lampor som i sittgruppen. I sänglådorna finns värmeslangarna med utblås för den luftburna värmen riktade mot golvet mellan bäddarna.

 

Husvagn från Knaus: Stor potential och rimligt pris
Bild tv: Sittgruppen finns längst bak där gavelväggen är rättuppstående, det gör att det även i huvudhöjd är rymligt.
Bild th: Plats för matberedning, lådor i köksbänken som ger bra överblick och fiffigt inredda överskåp.

Garderob och förvaring är en rond som denna vagn klarar med beröm. Dels har den en huvudgarderob mittemot entrédörren mellan sittgrupp och tvättrum, dels har den ett linneskåp med löstagbara mellanhyllor mellan tvättrum och sovrum. Därtill har den djupa överskåp i sovrummet med luftspalt mot ytterväggarna, vilket ger värmen möjlighet att cirkulera även i skåpen, bra. Inledningsvis förklarade vi att 1 300 kilos totalvikt är för lite i denna vagn och vi rekommenderar därför eventuella spekulanter att titta på vagnen men med 1 500 kilos totalvikt. Det ger drygt 300 kilos lastvikt vilket bättre harmonierar med vagnens övriga egenskaper som till exempel goda last- och förvaringsutrymmen.

Knaus Sport 500 EU (Enkelbädd, U-sittgrupp) är en vagn som gjord för den som uppskattar lättrörlighet och boendekomfort. Den har det man behöver som till exempel elektrisk golvvärme och effektivt tillvaratagna utrymmen utan att bli för komplicerad eller påkostad. En vagn för de med reslust och nyfikenhet på omvärlden.

FAKTA
Knaus Sport 500 EU

Pris: Från 228.700 (+ 6.000 kronor för 1.500 kg)

Chassi: Alko enkelaxel

Kaross: Isolering golv/vägg/tak: 38/31/31 mm

Utvändiga mått: 728/232/257 cm – Invändiga mått: 532/216/196 cm

Totalvikt: 1.300 – 1.400 – 1.500 -1.600 -1.700 kg

Lastvikt: 111 – 511 kg

Hjul: 195/70 R14

Antal bäddar: 4. Bäddmått: fram 2 x 198 x 86 (sittgrupp 198 x 137 cm)

Värme: Truma S 3004 med elektrisk golvvärme

Vatten: 45 liter. Spillvatten: utvändig rullbar tank

Kyl/frys: i.u.

Rulla till toppen