En nostalgitripp i Hosta

Publicerad: 2015-10-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Några mil norr om Örebro väntar en härlig överraskning i skogen. Hemma på gårdsplanen har Barbro och Bosse Norman lyckats bygga upp ett stycke femtiotal, med egen mack, bio och välbesökt kafé.  Näktergalen sjunger vackert i grantopparna och småfåglarna skapar ljuva melodier i skogsbygden. På strandbankarna runt sjön Väringen är fåglarnas sommarförberedelser i full gång,...

Några mil norr om Örebro väntar en härlig överraskning i skogen. Hemma på gårdsplanen har Barbro och Bosse Norman lyckats bygga upp ett stycke femtiotal, med egen mack, bio och välbesökt kafé.

 Näktergalen sjunger vackert i grantopparna och småfåglarna skapar ljuva melodier i skogsbygden. På strandbankarna runt sjön Väringen är fåglarnas sommarförberedelser i full gång, och den knappt tjugo kvadratkilometer stora sjön på gränsen mellan Närke och Västmanland är som en flytande oas i den annars gröna skogsbädden.

Bara några kilometer därifrån ligger Nostalgibyn med rekvisita från femtio- och sextiotalet och Barbro Normans berömda landgångar. För Barbro och Bosse började samlandet av femtiotalsprylar som en hobby. Som en hyllning till det förgångna och barndomens ljuva minnen. Hela familjen Norman passade på att besöka bilutställningen Pre Summer Meet i Köping och blev förälskade i en Opel Olympia Caravan från 1958.

Ganska snart stod en likadan bil på uppfarten i Hosta och Bosse började fundera på att bygga ett garage till skönheten. Först framåt våren kom han över en gammal grund från en nerlagd Nynäsmack och ur bråten lyckades han återställa macken i modellen ”Sittande hunden”.
– Idag är macken så nära originalet man kan komma, med en del lokala prylar i utbudet. Bland annat kommer bensinpumpen från Glanshammar och emaljskyltarna från Hydro i Fellingsbro några kilometer bort, säger Bosse och tar på sig både rock och keps från Nynäs.

Orsakerna till att det blev just en Nynäsmack i Hosta är flera. Dels tankade Bosses pappa alltid på Nynäs på Snöåvägen i Ludvika när Bosse var liten och på något sätt fick han företagskulturen i modersmjölken. Dessutom serverade Barbro på en Nynäsrestaurang i ungdomen och macken blev ett naturligt sätt att återuppleva gamla minnen.
– Jag minns att pappa åkte och tankade bilen så fort han fått lön. ”Vräk i för en tia” brukade han säga och då fick han ungefär 22 liter, berättar Bosse och avslöjar att Nynäs faktiskt är det enda helsvenska oljebolag som funnits i landet.

En nostalgitripp i Hosta
Barbro serverar tusentals mackor, och sin eftertraktade landgång, under en säsong.

Varje sommar kommer en bra bit över 100 000 gäster till Babsans kafé.
– Det har gått så långt att vi är ett av landets mest besökta sommarkaféer, säger Bosse och skrattar. Här kan man strosa omkring i sin egen takt och klämma och känna på minnen från förr. Trots mackens unika rekvisita har Babsans kafé ända sedan starten varit ryggraden i hela verksamheten. Landgångar av alla de slag med en kopp kaffe bredvid har blivit synonymt med Barbros erkänt goda bakkonster. Hela inredningen påminner om ett fik på landsbygden i mitten av femtiotalet.

Möblerna, tv-apparaten, skyltarna och till och med koppar, kakfat och termosar. Här är det inte tal om att dricka vidbränt kaffe som stått och puttrat vid kassan i timmar. Allt är nykokt och serveras rakt i koppen med obegränsad påtår.
– Landgångarna är så populära att människor åker upp emot 20 mil bara för att komma hit och fika under sommarkvällarna, säger Barbro stolt.

I bilen tillbaka mot Örebro skänker den ljumma vårkvällen unika upplevelser längs vägkanten. Några rådjur spatserar på en öppen åker och besvikelsen över att behöva lämna Nostalgibyn skär som en pil genom hjärtat. Än saknar Nostalgibyn övernattningsmöjligheter, men med Bosses entusiasm och Barbros beslutsamhet är lediga sängar bara en tidsfråga. Inte undra på att Nostalgibyn seglat upp som ett av traktens största besöksmål.

En nostalgitripp i Hosta
Överdelen med Bioskylten har Bosse snickrat själv efter ett original i Ludvika där Bosse kommer ifrån. Panelen i klassiskt femtiotalsmönster kom Bosse över när han lyckades köpa ett helt lager på en gammal nerlagd brädgård.

FAKTA:
Nostalgibyn i Hosta drivs av Barbro och Bosse Norman och ligger längs riksväg 249 mellan Arboga och Lindesberg. Skyltar två kilometer före avfart Hosta.
Öppet: Från första maj till slutet av augusti. Helger under andra delar av året.
Tfn: 0581-32197
Webb: ww.facebook.com/Nostalgibyn

Camping i närheten:
FC 492 Prästryggens Camping i Frövi
T 1 Trängbo Camping Nora
T 2 Gustavsviks Camping i Örebro
Se fler campingplatser och ställplatser på www.campingkatalogen.se

 

Rulla till toppen