Ett Skansen i Schweiz

Publicerad: 2015-11-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Friluftsmuseet i schweiziska Ballenberg är någonting så unikt som ett lands hela kulturhistoria samlat på ett och samma ställe. Och vilket ställe sen!  Vi anländer till Ballenberg vid lunchtid en augustidag 2012. Temperaturen i luften är 41 grader, så vi förstår att en promenad genom det rejält kuperade området kommer att kräva vatten, huvudbonad och...

Friluftsmuseet i schweiziska Ballenberg är någonting så unikt som ett lands hela kulturhistoria samlat på ett och samma ställe. Och vilket ställe sen!

 Vi anländer till Ballenberg vid lunchtid en augustidag 2012. Temperaturen i luften är 41 grader, så vi förstår att en promenad genom det rejält kuperade området kommer att kräva vatten, huvudbonad och energi. När vi återvänder till bilen fem timmar senare är vi tämligen slaka både hustrun och jag, men samtidigt uppfyllda till bredden av allt vi sett och trevliga människor vi mött. Och ändå, det måste erkännas, skulle vi behövt den dubbla tiden för att ha hunnit med allt. Museet självt rekommenderar två besök á fyra timmar.

Med den engelskspråkiga versionen av kartan General plan i nypan tar vi oss enkelt fram längs de välskyltade promenadstråken. Tidigt inser vi också att den aktuella temperaturen inte kan vara direkt ovanlig, då vi överallt möter vattenhål med kallt rinnande vatten. Glöm inte att ta med en flaska att fylla det i! Takten blir heller inte överdrivet hög eftersom vi hela tiden lockas att stanna och titta på, och i, de olika byggnaderna.

Ett Skansen i Schweiz
Jodå, det är jättekul att tvätta på gammaldags vis!

Då och då möter vi någon av de många anställda som vill visa och förklara sina specialiteter för oss. Specialiteter som sträcker sig över hela fältet av praktiska göromål som förekom i gamla tiders lanthushåll. På många ställen finns också traditionella odlingar med både gamla kulturväxter och specialiteter som exempelvis tobaksplantor.

Påfallande många av gästerna är också barnfamiljer och det är lätt att förstå varför, eftersom många av de praktiska aktiviteterna vänder sig direkt till dem. Och hur många av dagens barn har möjlighet att klappa en gris eller get – eller för den delen prova på att handmjölka en ko? Det är ingen överdrift att säga att Ballenberg är en gränsöverskridande plats – på många sätt.                                                                            Staffan Knutsson       

Ett Skansen i Schweiz
Ballenberg är en förödande vacker plats, med enastående grönska och en inramning som inte går av för hackor.

Fakta:
Ballenberg är ett friluftsmuseum som upptar 66 hektar, fördelade mellan landets tolv regioner, där var och en uppvisar sina lokala traditioner och byggnader. Totalt finns här över 100 kulturhistoriskt intressanta och traditionella byggnader som förts hit från alla delar av landet, tillsammans med massor av djur och anställda som berättar om forna traditioner eller demonstrerar gamla hantverksmetoder.

 Webbsida: www.ballenberg.ch

Hitta hit:
Skyltat från Brienz och Brünig.
Västra entrén: GPS: N 46° 45ˈ 05″  E 08° 04ˈ 44″
Östra entrén:  GPS:  N 46° 44ˈ 58″  E 08° 05ˈ 49″

Tips:
* Vissa delar är omöjliga att nå med barnvagn eller rullstol.

* Ha bra skor på fötterna.

* De alpina regionerna är också högst belägna inom området och kan vara jobbiga att nå för

   personer med dåliga knän eller dålig kondis. De nås betydligt enklare via den östra entrén.

* Det är även möjligt att vistas inom området vid sidan av öppettiderna, men då är naturligtvis 

   alla byggnader låsta och personalen frånvarande.

Rulla till toppen