Fika värd en omväg i Dalarna

Publicerad: 2016-05-23   Uppdaterad: 2016-06-22

Granngården Café i Fårhus är inte det elegantaste stoppet för kaffe och smörgås, men garanterat ett café att minnas livet ut. Lyssnar till rekommendationerna att stanna till vid Café i Fårhus vid Vansbros turistbyrå. Därefter hör jag det lite var stans där jag stannar till med husbilen. Efter besöket förstår jag varför. Det är inte...

Granngården Café i Fårhus är inte det elegantaste stoppet för kaffe och smörgås, men garanterat ett café att minnas livet ut.

Lyssnar till rekommendationerna att stanna till vid Café i Fårhus vid Vansbros turistbyrå. Därefter hör jag det lite var stans där jag stannar till med husbilen. Efter besöket förstår jag varför. Det är inte bara ett café. Det här är ett må-bra-ställe.

Jag hänger på låset till Café i Fårhus och får då utan bekymmer plats med husbilen på gården. Det är halm på golvet. Det doftar bondgård. Inte illa, bara en smula annorlunda för en storstadsbo.
– Den finns runt hörnet men vi är lite gammalmodiga här, upplyser Britta Nilsson med ett leende när jag inledningsvis frågar var toaletten finns.

Det visar sig att det är ett utedass. Nåja, vi campare är vana vid både det ena och det andra. Inne i själva caféet beställer jag en ”rejäl ostsmörgås” som det står på menyn. Det är tre olika sorters ljuvligt välsmakande ost i det nybakade brödet. Jo, jag tackar jag.
– Vi är klassificerade som ett trädgårdscafé, säger Maria Pettersson när hon serverar mig. Hon tillägger sedan: det kan hända att cafégästerna får besök av vallhundar, kattungar eller höns vid bordet.

Några höns såg jag inte till. Det övriga stämde in, och ackompanjeras av ”bä” i olika tonarter.
– När vi invigde fårhuset kom svärmor med idén till ett café mitt bland djuren. Idén blev verklighet och nu är det sjätte sommaren som vi har öppet, avslöjar Maria Pettersson och tillägger att det är just svärmor Gunnel som står för de nybakade gobitarna innanför disken.

På bara en halvtimme har dryga dussinet gäster hittat till denna lantliga oas. Den äldre generationen tar sikte på ”go-fika” medan minstingarna gullar med kattungarna. Trivselfaktorn är mycket hög! Hm, hörde jag ”chokladbollarna är också hembakade”? Jag tror bestämt jag stannar och njuter en halvtimme till.

FAKTA
Var:
Nordanåker 228, Dala-Järna
Öppettider: Under sommarlovet, juni-augusti (13.00-23.00).
Telefon: 0281-133 09
Facebook: Till Granngården Café i Fårhus på Facebook
Övrigt:
Tag med kontanter, kortläsare saknas.

Närliggande campingplatser:
W 26 Vansbro Camping
FC 485 Yttermalungs Camping
FC 569 Nås Camping
Se www.campingkatalogen.se för mer information.

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

Rulla till toppen