En folkfest i äpplets tecken

En folkfest i äpplets tecken

Publicerad

Piratenvägen är kantad med små äppelträd och i en berså står Fritiof Nilsson Piraten själv till synes nöjd med livet. Äppelträden är inte permanenta just här men det är äppelfest på gång och då sparar man inte på dekorationerna.

 Ljuset över Österlen är ingen klyscha. Det är nästan magiskt att komma en höstdag när solen skiner över äppelodlingarna och Hanöbukten glittrar som silver. Precis så var det när vi besökte den berömda Äppelmarknaden i Kivik förra året.

Det handlar om Agnes, Birgit, Katja, Linda och 241 till. Ja, inte om flickor utan äppelsorter, fast det är väl ingen slump att njutbara frukter fått kvinnonamn. Att besöka denna årliga fest är att få njuta av det svenska äpplet på en rad olika sätt. Ungefär som när vinodlarna på kontinenten ställer till med vinfest.

Den första äppelmarknaden invigdes den 16 oktober 1988 på torget i Kivik. Då avtäckte man en tavla gjord av äpplen och konstnären hette Helge Lundström. Sedan dess har det skapats en ny äppeltavla varje år fast numera är det Helges dotter Emma Karp Lundström som gör den. En annan återkommande sak under festligheterna är utdelandet av Äpplets Hus Guldäpple. Allt inramas av musik och underhållning. Förra året kunde du träffa Hasse Kvinnabuske Andersson och Lasse Kronér som exempel. Simrishamns Musikkår har bråda dagar när det Äppelmarknad i Kivik.

Det är förstås marknad i ordets rätta bemärkelse också. Ett hundratal stånd med försäljning av äpplen, äppleprodukter och mycket annat. Nu vet vi skillnaden på äppelmust och äppeljuice. Det förstnämnda görs av kallpressade äpplen medan juicen oftast görs av ett koncentrat som späds med vatten. Äppelviner och torra cidersorter kommer mer och mer på marknaden som alternativa måltidsdrycker istället för vin. Och nu talar expertisen om jordmåner och årgångar även när det gäller dessa drycker. Österlens sluttningar mot havet lär vara extremt lämpade för fruktodling. Det ordnas även aktiviteter för barnen som pyssel på Äppeludden.

 

 

Äpplets marknad

Äppelmarknadens höjdpunkt är förstås när årets äppeltavla avtäcks. Sedan många år är det konstnären Emma Karp Lundström som skapat motivet. "Med hjärtat i handen" hette den otroligt vackra tavlan förra året. Tack vare 35 000 äpplen av 14 sorter och 50 000 jättespikar hade den 108 kvadratmeter stora tavlan varit möjlig att göra. Det handlar om världens största äppletavla.

94 äppelodlare är medlemmar i Kiviks äppelodlarförening, och alla kommer inte från närområdet, men det säger ändå en hel del om hur mycket äpplen som odlas i den här delen av Sverige. Den absolut största och kändaste producenten av äpplen och äppleprodukter är familjen Åkessons Kiviks Musteri. Under de två marknadsdagarna sker regelbundna visningar av tillverkningen.

Du kan ta "Äppleexpressen" mellan aktiviteterna. Dessa guideturer kostar inget och det gör det inte heller att besöka musteriets trädgård. Det var här vi kunde räkna till 245 olika äppelsorter som visades. Här finns också Äpplets Hus som ger dig mer kunskap om den förföriska frukten. Du kan köpa massor av äppelprodukter i musteriets butik. Här är också restaurang och café. På plantskolan säljer man förstås äppelträd men också andra växter uppdrivna i Kivik. Det här är verkligen ett besöksmål som kan rekommenderas.

FAKTA
Äppelmarknad
Var:
Kivik mellan Åhus och Simrishamn på Österlen i Skåne
Öppettider: sista lördagen-söndagen i september (24-25 sept 2016)
Pris: 120 kronor per person för båda dagarna, barn under 15 år gratis (2016)
Webbsida: www.appelmarknaden.se

Missa inte: Ett besök i den permanenta fisk- och delikatessbutiken som ligger inne på marknadsområdet.

Parkering: stora planer längs väg 9 i Kivik
Närliggande camping- och ställplatser:
Kiviks Camping och utanför den en enorm plan för husbilar som utan service står gratis till förfogande under festivalen.
FC 481 Ängdala Camping ligger 4 km norr om Kivik och är öppen under Äppelmarknaden.
Se fler alterbativ på www.campingkatalogen.se.

Längs vägarna: Runt Kivik kan man köpa äpplen utmed vägen vid den här tiden. Vi gjorde så och resultatet blev en jättegod kaka när vi kom hem.

 

 

Äpplets marknad

Jättegod och lättlagad äppelkaka som gärna kan serveras med lite glass, lättvispad grädde eller vaniljsås.

Äppelkaka med smak av mandel
2 ägg
2 dl råsocker(Risenta)
1,5 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl (finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker)
50 gram smält smör
Knappt en dl gräddmjölk
2–3 äpplen "Aroma"

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt resten. Slå smeten i en smord och bröad form. Skala äpplena och skär i klyftor som stoppas ner i smeten. Grädda i cirka 45 minuter.

 Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206