Bara några steg till skidliftar och välpreparerade skidspår. Det är den optimala beskrivningen av ett resmål för oss som gillar att bo i husvagnen på skidsemestern. I Härjedalen har vi funnit en sådan.
Vi kommer till Sveg i första etappen, och lovprisar att här finns en åretruntöppen camping, en mycket bra sådan dessutom. Vi har bara ett par timmars körning kvar till vårt slutmål, Tännäs, men väljer att komma fram utvilade tidigt på dagen.
Vi vaknar till strålande solsken och färden längs Ljusnan i riktning Hede blir en fin naturupplevelse. När de första vita fjälltopparna börjar torna upp sig och de röda kryssen i dikeskanterna påminner om kommande skidåkning, då känner vi att resan varit mödan värd.
Inget av våra landskap är väl mera förknippat med vintersport än Härjedalen. Vi känner väl till namn som Funäsdalen, Vemdalen eller Ramundberget. Tännäskröket ligger två mil före Funäsdalen och är en nygammal anläggning, kanske lite i skuggan av de stora men absolut ett bra alternativ.
Det finns en sägen som berättar att en jätte blev så upprörd över att man byggde en kyrka i Tännäs, att han beslutade sig för att krossa den. Med fötterna i Dalarna slungade han hela fjäll mot den lilla byn. Tyvärr missade han kyrkan, som står kvar, men i stället fick byn fjällen Hemkröket, Mellankröket och Österkröket. Och det är dessa fjäll som numera omger skidanläggningen Tännäskröket. Kyrkan är förresten Sveriges högst belägna församlingskyrka och ligger 648 meter över havet.
Tännäsborna har förstås åkt skidor på fjällsluttningarna utanför byn i långa tider, men riktig fart blev det inte förrän så sent som år 2005. Det var en Stockholmsfamilj som blev förtjusta i den fina naturen och såg möjlighet att utveckla den enkla skidanläggningen till något betydligt större. Så byggdes boendeformer av allehanda slag och de mörkgrå husen växte diskret upp på fjällsluttningen, en grå ganska låg huslänga i mitten fick bli navet med fin restaurang, reception och skiduthyrning.
Kronan på verket blev, i vårt tycke, den lättillgängliga campingplatsen med ett modernt servicehus. Det är totalt 48 tomter på campingen och alla har tillgång till eluttag med 16 ampères säkring.
Det varma och ombonade servicehuset innehåller fyra familjebadrum, ett stort välutrustat kök, en matsal med TV och gott om plats för samvaro när husvagnen eller husbilen blir för trång. En bastutunna står i kanten på campingen och den är fri att använda, fast du får elda själv. Anläggningen tillhandahåller gratis WiFi men då får man hålla sig i närheten av receptionen, värmestugan bredvid går bra. På campingen fungerar varken vår TV eller att nätansluta vår dator. Vi plockar fram böcker och spel och får total avkoppling.
Tännäskröket erbjuder bra utbud för utförsåkare, det finns 17 olika nedfarter att välja på, och av dessa är två så kallade svarta pister. Den längsta utförslöpan är 2 000 meter. Det finns totalt fem liftar, en sittlift, två ankarliftar, en knapplift och en släplift. Det vilar en frid över Tännäskröket, naturen känns orörd och man får en fantastisk fjällkänsla. Vid liftarna är du förskonad från högtalare med skränig musik. Vi tar oss upp till Toppstugan på Hemkröket. Jag skojar med pistvakten, och säger att han borde betala för att få ha det jobbet. Utsikten tar nästan andan ur oss, vi ser snöklädda fjälltoppar åt alla håll och under oss blir Ljusnan tjock och sjöliknande och har fått namnet Lossen. I Toppstugan slår vi oss ner framför den öppna spisen och njuter av våffla och kaffe.
Det finns förstås skidskola i Tännäskröket. Vill du ha riktigt varierad skidåkning kan du köpa ett "Fjällpass" och ha tillgång till backarna i Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsdalsberget och Kappruet. Med skidpasset växer antalet nedfarter från 17 till 136. Fjolårets pris för ett "Fjällpass" var 1 585 kronor för en vuxen och 1 270 för en skolungdom för en vecka.
Gillar du att åka längdskidor blir prisbilden betydligt lägre. Ett spårkort för en vecka kostar 320 kronor. Fast detta gäller de spår som är gjorda i Nordic Ski Centers regi. Det finns förstås massor av skidspår som trots att de är välpreparerade är alldeles gratis att åka i. I Tännäskröket har du gratisspår i längderna två, fem och sju kilometer samt spår till Tännäs by. Men du kan också nå Nordic Skis 30 mil långa spårnät härifrån. Med gratisappen Nordic Ski så får du dagsfärsk information.
Bli inte förvånad när du vid liftanläggningen får se en skylt med varning för ren. Detta är på fullt allvar. Tännäs ligger i anslutning till samebyn Ruvhten Sitje och det innebär att under vintern rör sig gott om renar i området. Ordet sameby kan vara lite förvillande, eftersom det inte betyder en by där det bor samer utan istället står för ett större renbetesområde, en ekonomisk sammanslutning av renskötande samer. Möjligheten att se ren är förstås trevlig, inte minst för barnen.
Dessutom finns Matte Myskoxes Fäbodland, ett hägn med lurviga getter att titta på och mata. Över huvud taget känns Tännäskröket barnvänligt, och vid vårt besök ser vi betydligt fler småbarnsfamiljer än vi ser tonåringar, och utöver skidåkning finns här inget utbud som discon eller biografer. Då är det nog Funäsdalen som gäller.
Matte Myskoxes Fäbodland har förstås fått sitt namn från närvaron av myskoxar i området. Ingen annanstans i vårt land finner du detta uråldriga djur i fritt tillstånd än i skogarna runt Tännäs. Men myskoxen är skygg och chansen att få se honom är nog bäst i det myskoxhägn som finns i Tännäs. Varje dag vid matning går guidade turer till hägnet och du kan komma det unika djuret riktigt nära. Detta är en trevlig aktivitet bara tre kilometer från campingen. Biljetter köper du vid Tännäs Fiskecenter med naturum, som också är en fin sevärdhet, som ger dig inblick i den flora och fauna som finns runt omkring.
FAKTA
Tännäskrökets Camping
Antal platser: 48
Pris per dygn inklusive el: 350 kronor, fria duschar
Tel. 0684-240 00
Hemsida: www.tannaskroket.se
Mail: bokning@tannaskroket.se
GPS-kordinater: N62o24'50.40'' E12o42'48.60''
Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!
Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.
Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.
Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.
Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!
Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.
Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.
Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.
Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.
Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.
Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.
Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.