Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

Publicerad: 2017-03-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Många gjorde som vi, tog en promenad nedför backen efter besöket vid Pragborgen.

”Jag har under mina år i Prag träffat på mängder av besökare. Vissa har klagat på sitt boende, andra kanske på maten och någon till och med på vädret, men jag har aldrig hört någon som varit besviken på staden.”

Så börjar författaren Karl Rüster sin guidebok ”Mitt Prag”. 

Ja, de flesta besökare vill nog återvända, precis som vi gjorde i höstas. Den här gången hade vi inköpt nämnda handbok, som blev en fantastiskt användbar guide.

Karl Rüster har bott 25 år i Prag, som han angjorde som student och östeuropavetare. Hans kärlek och intresse för staden återspeglar sig i boken, som inte bara är en uppräkning av sevärdheter utan innehåller anekdoter om människor, tips på krogar och hur du hittar annorlunda butiker.

”Titta på den här tavlan, den heter Absintdrickaren och är för mig ett mästerverk”, säger Karl när vi har förmånen att träffa honom på anrika Café Slavia. I lokalen längst in hänger den tjeckiske nationalmålaren Olivias verk, och personalen lär vara van vid att folk går in bara för att titta.

Café Louvre är ett annat café som Karl menar att man måste besöka, och som också finns i Nya Staden (på gatan Národni). Fantastisk miljö där storheter som Einstein och Kafka varit trogna gäster.

Tjeckisk mat handlar mycket om surkål och knödelvarianter, fast influenserna från Västeuropas kök har förstås nått hit också, precis som pizzerior och hamburgerbarer.

Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Många är sätten att ta sig fram på som turist – spårvagn 22, taxi eller limousin à la Prag.

Prag tillhör de fredligare storstäderna i Europa, med litet inslag av våldsbrott. I Rüsters bok kan vi läsa ett trevligt avsnitt om tjeckerna som ett fredligt folk. Det är kanske därför tjeckerna kallar revolutionen 1989 för sammetsrevolutionen. Det var ju då Vaclav Havel blev president och han hade sin egen filosofi kring varför tjeckerna är så fredliga. Havel menade att det utbredda öldrickandet på krogarna hade en positiv inverkan, istället för att folk drack vodka eller andra alkoholstarkare drycker.

Ja, ölet är ständigt närvarande och väldigt gott. Beställer du medium får du en halv liter och en large motsvarar en liter. När vi dödströtta, efter flera timmar uppe vid Pragborgen, slinker in på Pilsner Urquells originalrestaurang i backen ner, gör vi upptäckten att en halv liter starköl inte betingar högre pris än cirka 17 svenska kronor. Här äter vi även god och billig mat.

I stadsdelen Nové Město (nya staden) finns bryggerier med tillhörande restauranger på en massa ställen. Den absolut mest kända är U Fleku på gatan Kremencova, fantastisk miljö och fantastiskt gott mörkt öl, men maten är kanske onödigt dyr. Ett annat mysigt ställe är Prvni Novoměstský på Vodickova där du äter tjeckisk husmanskost till lågt pris i bryggeriet. Så får du inte missa U Pinkasu som ligger på Jungmannovo namesti. Här serverades den första pilsnern år 1843. Ja, du kan verkligen gå från krog till krog.

Ska man nu testa det goda tjeckiska ölet är förstås förutsättningen att man lämnat husvagnen eller husbilen på någon camping och besöker restaurangerna till fots.

Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Typisk trädgårdscamping i kvarteret Trojska.

Det finns ett antal campingplatser i Prag, men de är genomgående inte så stora. Mest känd är sannolikt campinggatan Trojska i stadsdelen Troja. Här hittar du fem campingplatser och en ställplats på rad. Den första heter Auto Camp Dana Troja och ligger inte mer än 100 meter från hållplatsen, där du far med spårvagn 17 rakt in till centrum. Campingplatserna på Trojska är alla små och inryms i trädgårdar där du bor tryggt och inhägnat. Den sista i raden heter Camping Sokol och är lite större, men verkar ha sett sina bästa dagar.

Läget för platserna i Troja är perfekt, du är i centrum på cirka 20 minuter. En annan liten anläggning är Camp Zizkov i stadsdelen Prazacka dit man tar sig med spårvagn nummer 9 från och till centrum. Eftersom vi inte campade här kom vi inte in och kunde kolla det sanitära, men helt klart är att det är en väl skyddad plats att bo på. Även härifrån tar du dig på mindre än en halvtimma direkt in i staden. 

”Mycket bra camping, och enkelt att ta sig till staden”, säger Gunvor Strömberg som tillsammans med maken Kjell-Ove valt att bo på Camping Sokol Praha.

”Det är värdefullt att komma till en camping med lugn och ro när man gått i en storstad på dagen”, menar paret som upplevde resan till centrum som smidig. 

Även vi själva bodde på denna camping i Dolni Pocernice som är en riktigt pittoresk by. Det tar alltså 20 minuter med bussen som stannar utanför porten och sedan tar du Metron rakt in i hjärtat på Prag och det tar ytterligare 20 minuter. Denna camping har ett nyrenoverat servicehus, komplett kök, pool och restaurang. 

Det finns även en camping på en ö i Moldau men den klassas som en naturcamping och vänder sig mest till ungdom och båtfolk. En annan camping med namnet Trio lär vara sliten och mindre bra. Söker man camping på internet får man upp en rad andra namn men efter samtal med turistbyrå och representant för turistorganisationen Sokol får vi inte fram att det finns några bättre än de som nämns här.

Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Tjeckiska ”smörrebröd” ska ni hålla utkik efter. Ljuvliga och billiga smörgåsar.

Vårt första möte med Prag var 1974 och förvandlingen är enorm. En sak som förstås inte förändrats är de historiska sevärdheterna. I nästan varje guidebok står att läsa att Prag har en brokig historia och så är det säkert, men ett namn skall du lägga på minnet. Karl IV regerade i landet 1346–1378 och det var han som la grunden till Prag som en av Europas viktigaste huvudstäder. När du hör Karlsbron, Karlstejn fästning, Karlsuniveristetets och så vidare så är det denne kung som åsyftas.

Karlsbron har nämnts, en makalös turistmagnet där tusentals människor trängs en sommardag. Och sommaren kan vara lång, när vi är i Prag i slutet av september är turistmyllret lika intensivt. På ena sidan av floden ser du den mäktiga Pragborgen med presidentpalatset, Vituskatedralen och en rad olika museer och sevärdheter. Du får exempelvis inte missa den lilla gatan Zlata Ulicka där borgens skyttar bodde i de små låga husen under medeltiden. Numera fina butiker. Från Pragborgen har du också fin utsikt över floden och gamla och nya staden på andra sidan. Spårvagnslinje 22 är perfekt för att ta sig mellan sidorna.

Gamla stan med det angränsande judiska kvarteret är en njutning att strosa runt i, och ser du hundratals kameror i luften så är det troligen vid den astronomiska klockan vid gamla stadens torg. Glöm aldrig att lyfta blicken mot de vackra fasaderna vart du än går i staden.

Turligt nog är innerstaden skonad från klotter vilket inte är fallet för Prag i övrigt. Detta erfor vi under våra turer kors och tvärs mellan de olika campingplatserna. Då åkte vi förstås kommunalt. För ett tredagarskort, inhandlat på campingen, betalade jag cirka 120 kronor och maken som passerat 70 år åkte gratis (måste kunna visa pass). Det är verkligen extremt lätt att ta sig runt, antingen med de tre tunnelbanelinjerna eller med spårvagnarna och bussarna.

Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Få är de turister som inte besökt ölbryggeriet U Fleku under sin vistelse i Prag. Miljö och stämning i bayersk stil.

Resa till Prag

Bra guidebok: ”Mitt Prag” av författaren Karl Rüster som finns där böcker säljs. Pris cirka 159 kronor.

Billiga kommunikationer: Tredagarskort för buss och tunnelbana, 120 kronor. Pensionärer över 70 år gratis på allt (ha pass med).

Varning: Stoppa inte en taxibil på gatan, det finns många oseriösa aktörer. Bättre att förhöra sig om priset när de står vid en taxistation.

Kolla på kartan: Leta upp städerna Frantiskovy lazné och Cesky Krumlov, om ni passerar dessa tjeckiska skatter måste ni göra ett stopp. Den sistnämnda finns med på Unescos världsarvslista.

Camping i Prag: Vi rekommenderar någon av anläggningarna i kvarteret Trojska (N 50˚ 72′ 2”, E 14˚ 25′ 39”), Camping Sokol Praha (N 50˚ 51′ 7”, E 14˚ 34′ 59”), Camping Zizkov (N 50˚ 5′ 30”, E 14˚ 28′ 23”).

Foto: Lars-Åke Höglund

Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Pragborgen med presidentens palats är skådeplatsen för daglig vaktavlösning med musikkår. Massor av folk samlas förstås när det är dags strax före klockan tolv.
Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Gunvor och Kjell-Ove Strömberg från Västergötland trivdes gott på Camping Sokol Praha.
Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Den astronomiska klockan i Gamla stan är föremål för ständig fotografering.
Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Sankt Vituskatedralen vid Pragborgen är en av stadens största sevärdheter.
Älskade Prag – staden du vill tillbaka till
Den eminente guiden och författaren Karl Rüster på sitt favoritkafé Louvre. Här har de suttit, Einstein, Kafka och andra storheter.
Rulla till toppen