Undvik böter: Så kör du rätt i en rondell

Publicerad: 2016-04-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Handen på hjärtat, brukar du glömma att högerblinka när du kör ut ur en rondell? Det kan kosta dig 500 kronor i böter, och det är ett av de billigaste misstag du kan göra i en cirkulationsplats – som det egentligen heter. Här är tio fakta som du måste ha koll på för att undvika...

Handen på hjärtat, brukar du glömma att högerblinka när du kör ut ur en rondell? Det kan kosta dig 500 kronor i böter, och det är ett av de billigaste misstag du kan göra i en cirkulationsplats – som det egentligen heter. Här är tio fakta som du måste ha koll på för att undvika både böter och missförstånd vid rondellkörning.

1. BLINKA UT
Det absolut vanligaste felet i en rondell är att bilister inte ”blinkar ut”, det vill säga blinkar höger när de kör ur cirkulationsplatsen. Att missa högerblinkers rubriceras som ”underlåtenhet att ge tecken”, vilket kostar 500 kronor om trafikpolisen är på det humöret.

 

2. VÄJNINGSPLIKT
När man är på väg in i en rondell har man alltid väjningsplikt för de som redan är inne i cirkulation. Att göra en rivstart och tränga sig in i cirkulationsplatsen kan polisen bedöma som ett brott mot väjningsplikten, vilket kostar 2 000 kronor.

Många rondeller har två körfält och väjningsplikten gäller för båda filerna. Om du stannat och väntar på en lucka för att köra in i rondellen är det alltså inte tillåtet förrän det är fritt i båda körfälten. Det här är ett mycket vanligt missförstånd och kan alltså kosta dig 2 000 kronor om polisen är uppmärksam. Skulle du bryta mot väjningsplikten och det blir en krock är det du som är 100 procent vållande, du eller din försäkring betalar alla skador. Anledningen till att väjningsplikten gäller för båda körfälten är att ett fordon i det inre körfältet bör byta fil till det yttre ganska tidigt innan avfarten börjar – och då ökar förstås riskerna för en krock om ett nytt fordon precis kört in i rondellens yttre fil.

Det finns några ovanliga rondeller i ett par städer där det faktiskt inte råder väjningsplikt. Där gäller regeln att bilarna inne i rondellen måste stanna och släppa in fordonen från påfartsgatan. Ett av de mest kända exemplen av det här slaget är Karlaplan, i Stockholm.

3. BROMSA IN
Aggressiv körning fram till rondellen, där föraren i sista sekund bromsar in, är inte tillåtet. Det kan tolkas som ”underlåtenhet att tydligt visa avsikt att iaktta väjningsplikt”, vilket ger 1 000 kronor i böter.

4. HÅLL AVSTÅND
Ligger du för nära framförvarande fordon och det blir en sammanstötning finns inga ursäkter – felet ligger alltid hos den bakre föraren som inte haft tillräckligt avstånd för att hinna bromsa. Kör du in i häcken på en annan bil kostar det 2 000 kronor.

5. ÖVERGÅNGSSTÄLLE
Inne i tätorterna kan mindre cirkulationsplatser ha övergångsställen och förutom bilarna måste du alltså även ha koll på fotgängarna. Att inte stanna för gångtrafikant vid obevakat övergångsställe kostar 3 000 kronor i böter. Dyraste ordningsboten av alla i den här gruppen. Tänk också på att det förutom övergångsställe kan finnas en cykelpassage som korsar vägen efter utfarten från cirkulationsplatsen, även då måste bilisterna stanna. Sedan hösten 2014 måste fordon lämna företräde när en cykelpassage korsar utfarten ur en rondell. Den informationen har inte nått alla och det finns stor risk för missförstånd, både hos cyklister och bilister.

6. BYTA FIL
Byter du fil inne i en cirkulationsplats och gör detta utan att ta hänsyn (eller upptäcka) ett annat fordon i filen intill – då åker du på 1 000 kronor i böter. Filbyte är bådas ansvar och man får inte hindra någon från att byta fil. Men en cirkulationsplats är i juridisk mening inte en korsning, utan en enkelriktad väg (med en eller två filer). Om ett fordon i vänster fil kör över i höger fil och det blir en sammanstötning är det alltid fordonet i vänsterfilen som är vållande till 100 procent. Flera domar från Högsta Domstolen har slagit fast detta.

7. BUSSFIL
Försöker du spara tid till rondellen genom att smita fram i bussfilen (kollektivkörfält) kan polisen bli riktigt sura. Kostar 500 kronor.

8. GLÖMMA BLINKERS
Du har blinkat höger när du körde ut ur rondellen men glömmer blinkersljuset, som fortsätter att blinka. Om polisen är riktigt petnoga kan det kosta 500 kronor.

9. HÅLL FARTEN
Att kör för fort är inte tillåtet, det vet alla. Men det är faktiskt också förbjudet att köra extremt sakta, bromsa plötsligt eller hindra andra förare. Kostar 500 kronor.

10. SLÄPP FRAM BUSSEN
Kör du inne i tätort (50 km/h eller lägre) går det inte att slappna av efter fullbordad rondellkörning. Närmar du dig en busshållplats där bussen precis är på väg ut måste du stanna och släppa ut bussen. Missar du det kostar det 1 000 kronor.

Undvik böter: Så kör du rätt i en rondell
Här är de tre rekommenderade sätten att ta sig igenom en rondell. Finns det påbudsskyltar är det dessa som gäller, inget annat.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen